Zapraszamy do zwiedzania Madery indywidualnie lub grupowo.
Podsumowując smaki Madery. To od śniadania do wieczora, od lata do zimy, kuchnia maderyjska daje wiele możliwości skosztowania jej specjałów, zanurzenia się nie tylko w oceanie na plaży, ale też w prostocie dań, przyrządzanych od wieków z tą samą tradycją i miłością w sercu. Każde danie, jakiego doświadczyliście na swej kulinarnej ścieżce, połączyło Cię głębiej z żywą kulturą, gościnnością tutejszych ludzi, tradycjami wyspy i niesamowitymi krajobrazami.
Jeśli jedzenie na Maderze sprawiło Tobie wielką przyjemność, to maderyjskie wina również przypadną do gustu. Dlatego już teraz zapraszam do zapoznania się z artykułem o słynnych napojach ze stuletnią tradycją winiarstwa na wyspie, słynnej ponchy zrobionej z tutejszego rumu lub aguardente, soku z cytryny i miodu, bo przecież nie możesz powiedzieć, że byłeś na Maderze, dopóki nie skosztujesz tych napojów. Czytaj więcej...
to klasyk wśród miłośników mięsa. Są to ogromne szaszłyki, przyrządzane z kostek wołowiny, doprawionej czosnkiem, solą i liściem laurowym, osadzone na specjalnym szpikulcu z drzewa laurowego i grillowane na drewnie lub węglu drzewnym. Jednak w wielu restauracjach na stoły podawana jest zawieszona na żelaznych szpikulcach. Portugalczycy, jako dodatek sugerują smażoną kukurydzę zwaną „Milho Frito” i Bolo do Caco, oczywiście tradycyjnie wypieczone na kaflach lub płycie nad ogniem i oczywiście sałatki. Jeśli nie jesteś wegetarianinem, to to danie jest numerem jeden w czasie podróży po wyspie. Na Maderze Espetada wołowa to typowe danie pochodzące z regionu miasta Câmara de Lobos. Przy składaniu zamówienia warto poinformować kelnera jak mają być podsmażone szaszłyki (bem passado - dobrze usmarzone, medio - średnio usmarzone, mal passado - słabo podsmarzone).
to tradycyjne ciasto jest najstarszym deserem wypiekanym na Maderze. Mówi się, że zostało stworzone przez zakonnice z klasztoru Santa Clara w Funchal. To gęsty biszkopt z orzechami włoskimi, migdałami, winem madera, cynamonem czy goździkami, który bardzo dobrze komponuje się z kawą, mlekiem lub słodkim winem. Zwykle przygotowuje się je w okresie Bożonarodzeniowym i można przechowywać je nawet przez rok, dlatego jest to świetna kulinarna pamiątka do spakowania do walizki. Jednym z ważniejszych składników piernika jest melasa z trzciny cukrowej - brązowy gęsty syrop, który jest produktem ubocznym przemysłu cukrowniczego na Maderze. Władze lokalne stworzyły certyfikaty autentyczności i oznakowania "Mel de Cana da Madeira", "Bolo de Mel de Cana da Madeira" i "Broas de Mel de Cana da Madeira" w celu ochrony oryginalnego składu ciasta.
marakuja to dość powszechny owoc na Maderze, zaraz po bananach. Pudding z marakui to jedno z tych lekkich i pysznych deserów, które musisz spróbować podczas gorących letnich dni na Maderze.
Istnieje wiele różnych przepisów, ale zazwyczaj jest on przygotowywany z żelatyny, białka jaja, mleka skondensowanego i koncentratu soku z marakui. Śmietana jest również często dodawana podczas przygotowywania lub obok gotowego musu; czasami używa się również cukru.
Każda restauracja na Maderze przygotowuje budyń z marakui na swój sposób, więc warto po daniu głównym zamówić do kawy deser (sobremesa) w postaci takiego budyniu.
najpopularniejsza ryba Madery. Jest wyławiana tylko w dwóch miejscach na świecie, na Maderze i u wybrzeży Japonii. Espada (pałasz czarny) traci życie pod wpływem zmiany ciśnienia, kiedy wyciąga się ją z głębin, więc nikt nie widział pałasza żywego. Jest to czarna ryba pałaszowata, która pływa w głębinach oceanu, a rybacy, którzy ją łowią, specjalizują się w tym typie ryb. Jej przerażający widok ni ma się do jej delikatnego, lekkiego i doskonałego smaku. Szczególnie gdy jest podawana w typowy maderyjski sposób, czyli najpierw marynuje się filety w czosnku, cytrynie, soli i pieprzu, a następnie lekko obtacza w mące, jajkach i smaży. Banany są przecinane wzdłuż na pół, a następnie gotowane na tej samej patelni po zakończeniu obróbki ryby, a następnie podane na talerzu wraz z sosem z marakuji.
to tradycyjne maderyjskie danie z gotowanej wołowiny, doprawionej czosnkiem, pieprzem i liśćmi laurowymi, z sosem podawanych na większym talerzu, otoczonych frytkami, plasterkami pomidora. Danie bardzo sycące i smaczne, idealne dla dwojga. Oprócz picadinho z wołowiny, w menu Madery można znaleźć również picadinhos z kurczaka i wieprzowiny, którym oprócz ziemniaków może towarzyszyć smażona kukurydza. Oprócz tego można również znaleźć picadinho z ośmiornicy i kalmarów, chociaż przepis i prezentacja są nieco inne.
tuńczyk to chyba najpopularniejsza potrawa na Maderze, ze względu na obfite występowanie w wodach wokół wyspy. Steki z tuńczyka są zazwyczaj przygotowywane w marynacie z oliwy z oliwek, czosnku, soli i oregano. Kawałek steku jest ładnym, grubym stekiem, który jest smażony na patelni i podawany jest z milho frito lub z ugotowanymi ziemniakami, bądź ryżem i sałatką.
Świeżego tuńczyka zawsze można kupić na targu rybnym, który się mieści w budynku słynnego Mercado dos Lavradores w Funchal.
jest to najpopularniejszy dodatek do dań głównych, od espady, aż po stek z tuńczyka, czy czarnego pałasza. Milho oznacza po portugalsku kukurydzę, a milho frito to nic innego, jak przyrządzone z mąki kukurydzianej, wody, masła i jarmużu, duże kostki, które są głęboko smażone i podawane, jako chrupkie doznanie z odrobiną delikatności w środku. Może być urozmaicone czosnkiem lub ziołami.
Na Maderze Milho Frito podawany jest zazwyczaj z espetadą i innymi daniami regionalnymi.
ta zupa pszenna to świetna alternatywa na chłodniejsze dni na Maderze. Samo przygotowanie zajmuje co najmniej 24 godziny, gdy pszenica zaczyna moczyć się, a wieprzowina zaczyna się marynować. W tej zupie znajdziemy nie tylko kawałki wieprzowiny, ziemniaki, kapustę, liście laurowe i czosnek, ale też duże ilości warzyw. Charakteryzuje się lekko gumowatą konsystencją i jest bardzo gęsta. Sopa de Trigo jest bardzo popularnym daniem na Maderze, więc można ją zjeść prawie w każdej restauracyjce na wyspie.
to nic innego jak ogromna okrągła kanapka z grillowanym stekiem, podawana na tradycyjnym maderyjskim Bolo do Caco, wysmarowanym masłem i czosnkiem. „Special Prego” zawiera dodatkowo zgrillowany boczek, sałatę, pomidory, ser, jajko sadzone, czasem podawane z frytkami. Jest to danie niezwykle popularne na lunch i bardzo tanie, a najeść można się we dwoje.
Bolo do Caco to okrągły płaski chleb tradycyjnie produkowany na wyspach Madera i Porto Santo w Portugalii. Jak każdy chleb, jest on wytwarzany z mąki pszennej, drożdży, wody i soli. Ma jednak nietypowy składnik: słodki ziemniak, który jest obrany, ugotowany i rozgnieciony. Wszystkie składniki miesza się ze sobą, energicznie ugniatając, a następnie pozostawia na 2-3 godziny do fermentacji. Następnie ciasto jest dzielone na małe porcje i spłaszczane, aby uzyskać ciasto o grubości około 3 cm i średnicy 10 cm. Tradycyjne pieczenie odbywa się na kawałku kamienia lub ceramiki uprzednio podgrzanym do wysokiej temperatury.
Będąc na Maderze, należy spróbować, jak najwięcej jej smaków i cieszyć się wszystkimi niesamowitymi tradycyjnymi potrawami, jakie oferuje wyspa. Szeroki wybór kulinarny pozwala, każdego dnia skosztować czegoś nowego z repertuaru portugalskiej kuchni. Portugalczycy doskonale zdają sobie sprawę, że aby cieszyć się dobrym posiłkiem, nie potrzeba skomplikowanych przepisów, ani drogich produktów. Typowe maderyjskie jedzenie wywodzi się z ich korzeni, dziedzictwa portugalskich kolonizatorów i stosunkach handlowych, jakie powstały na przestrzeni wieków. Dlatego potrawy powstające na Maderze są przygotowywane z pasji do gotowania, z miłości do najbliższych i prostoty w przepisach.
Poznajmy zatem typowe dania, których nie możesz przegapić podczas pobytu na Maderze:
Krajowy Rejestr Turystyczny - licencja RNAVT n° 11932
+48 721 707 010
Skontaktuj się z nami
Website created in white label responsive website builder WebWave.