Wyjazdy i pobyt na Madera. Wycieczki na Maderze z przewodnikiem.

Najlepsze wycieczki na Maderze Madeira4You

Bezpośrednie loty na Maderę. Wypoczynek na Maderze. Madera zimą.
wakacje na Maderze, urlop na Maderze
bilety lotnicze, rezerwacja hoteli, city break
Wino Madera. obóz sportowy za granicą

Jak smakuje Wino Madera?

NAPISZ DO NAS

Zapraszamy do zwiedzania Madery indywidualnie lub grupowo.

 

Wycieczki z przewodnikiem, zakwaterowania, transfery lotniskowe, wynajem aut i wiele innych atrakcji.

Istnieje również wielu sprzedawców detalicznych, którzy sprzedają wina maderskie, ale najlepiej jest odwiedzić specjalistę i skorzystać z przyjaznej i dobrze poinformowanej obsługi oraz degustacji. Dobrym przykładem sprzedawcy detalicznego jest Perola dos Vinhos również w Funchal, w pobliżu restauracji Salt Cellar na Rua da Alfandega 119. Sprzedawca ten specjalizuje się w winach maderskich marek Justino’s i Henriques, a także w szerokim wyborze win stołowych z Madery i win stołowych portugalskich. Podsumowując Wina Madery należą do jednych z najlepszych i najbardziej wyjątkowych i najprzyjemniejszych win na świecie, oferując wspaniały stosunek jakości do ceny. Mamy nadzieję, że będą Państwo mogli się cieszyć i degustować smakiem jednego lub kilku z najciekawszych win na świecie w najbardziej niezwykłym miejscu, jakim jest Madera, bowiem żadna wizyta na wyspie nie jest kompletna bez wizyty w jednej z sal degustacyjnych u lokalnych producentów, gdzie można liczyć na ciepłe przyjęcie oraz krótką poradę, spróbuj zanim kupisz.. i zdecydowanie jest to zalecane.

Verdelho wino Madera. wczasy sportowe

Verdelho

 

Verdelho to odmiana białych winogron uprawiana w całej Portugalii, powszechnie kojarzona z wyspą Madera, od której pochodzi również nazwa jednego z czterech głównych rodzajów wina Madera. Pod koniec XX wieku była to jedna z najczęściej uprawianych odmian na Maderze i Azorach, a także jedna z najpopularniejszych w Portugalii. Winogrona te produkują wzmocnione wino charakteryzujące się wysoką zawartością alkoholu, zwykle około 17%. Mają przyjemny kolor, gdzieś pomiędzy starym złotem a słomkowym złotem, z nutami zieleni. To wino półwytrawne o bardziej owocowym, świeżych nutach z dodatkiem nuty karmelu, typową dla Madery. Zgodnie z przepisami obowiązującymi od 1993 r., każde wino z Madery oznaczone jako "Verdelho" musi zawierać co najmniej 85% tego szczepu. Odmiana wina Madera znana jako Verdelho plasuje się pomiędzy Bual i Sercial w stylu, będąc bogatszą niż Sercial, ale nie tak słodką jak Bual.

Malmsey wino slodkie Madera. wyjazd sportowy dla dorosłych

Malmsey

 

najsłynniejsze i najpyszniejsze słodkie wino na świecie, ma charakterystyczną nutkę ciemnych owoców i melasy, a także delikatną, korzenną nutę. Malmsey lub Malvazia to wino, z którego Madera jest najbardziej znana i jest ciemnym, bogatym słodkim winem, z piżmowym aromatem w nosie. Dobrze zbalansowany, o gładkiej lepkiej konsystencji i doskonałej kwasowości. To wino od niektórych producentów ma smak kawy, a inne wina są bardziej znane z suszonych owoców, zwłaszcza rodzynek. W niektórych winach wyczuwalne są nuty miodu, ale w miarę starzenia się wszystkich win można powiedzieć, że smaki stają się ciemniejsze z ciemną czekoladą, kawą, cynamonem i przyprawami, a do win wkrada się silniejsza nuta suszonych owoców. Malmsey to solidne wino, które może towarzyszyć każdemu deserowi i podobnie jak większość win z Madery ma od 18 do 19% ABV, jest bogate, gładkie i bardzo delikatnie rozgrzewające i wspaniałe. Często zadawane jest pytanie, czy jest to wino deserowe czy likier? Cóż, wydaje się, że łączy obie kategorie.

Wino polslodkie Madera. wyjazdy na obozy sportowe

 

Bual

 

jest średnio słodki i oferuje ciemniejsze suszone owoce oraz więcej karmelowej słodyczy,

bez lepkości na podniebieniu, ale ze szlachetną gładkością. Czysty bursztynowy kolor ze złotymi refleksami. Bukiet suszonych owoców, wanilii i drewna, z miękkim, półsłodkim finiszem.

 

Sercial wytrawne wino Madera

Sercial

 

Sercial (lub Cerceal) to nazwa nadawana kilku odmianom winorośli uprawianych w Portugalii, zwłaszcza na Maderze. Jedna z czterech szlachetnych odmian, z których tradycyjnie wytwarzano Maderę.

Jest również znany jako Escanoso, Esgana, Esgana, Esgana Deo i Esgana-Co.

Prawdopodobnie pochodzi z brzegów Renurio Reno, a dokładniej z Rieslingu (Niemcy), produkowany jest głównie w obszarach Seixal, Ribeira da Janela, Jardim da Serra, Faja da Ovelha, Ponta do Pargo i Arco de Sao Jorge. Jej liście są średnie, pięciokątne, z pięcioma do siedmiu płatów. Kiści są małe (12-15 cm), zwarte i o średniej wadze 140-200 gramów, ze średnią łodygą i silnym zdrewnieniem, jagody są małe (0,9 grama). Jest winem wytrawnym, ale nie cierpkim, jak wina stołowe, lecz łagodnym, stylowym i z orzechową nutą, co czyni je idealnym aperitifem.

wytwornia wina Madera. obóz sportowo rekreacyjny

Henriques & Henriques

 

mają swoje piwnice z winem w uroczej wiosce rybackiej Câmara de Lobos, choć ich zakłady produkcyjne i butelkujące znajdują się bliżej Cabo Girão, najwyższego klifu morskiego w Europie. W winiarni można nawet zobaczyć beczki po whisky, które zostały wysłane tutaj, aby przechowywać wino z Madery przez kilka lat, zanim zostaną wysłane z powrotem do Szkocji, aby nadać smak whisky.

winiarnia Blandy. obozy sportowe dla rodziców z dziećmi

Blandy's

 

Jest to jeden z największych producentów i eksporterów wina Madera, który powstał w wyniku połączenia na początku XX wieku czterech rodzinnych firm produkujących wino od setek lat: Blandy, Leacock, Miles i Cossart Gordon. Wspaniałe piwnice z winami w Blandy's Madeira Wine Lodge można zwiedzać codziennie w centrum Funchal, a wycieczki zapewniają cenny wgląd w historię i produkcję wina maderskiego. Znajduje się w dawnym klasztorze Adegas de São Francisco w centrum miasta przy Rua Arriaga 28, gdzie można skorzystać z wycieczek z przewodnikiem, a także skorzystać z sali degustacyjnej i sklepu. Blandy’s ma jedną z największych kolekcji dojrzałych Madeir dostępnych do degustacji, szeroką gamę starszych win, a także jest organizatorem corocznego festiwalu wina Madeira, na które warto przybyć. Jest to też miejsce, w którym możesz zamówić wino z odbiorem na lotnisku.

Winiarnia w Funchal. pomysł na integrację firmową

H. M. Borges

 

to rodzinna firma, której czwarte pokolenie kontynuuje pracę z cierpliwością i poświęceniem, aby przechowywać starożytne wina w swoich piwnicach. Siedziba firmy znajduje się w centrum Funchal.
Produducent wina Madera. integracja firmowa

Justino's

 

Jeden z najstarszych producentów i eksporterów wina Madera, był firmą rodzinną do 1993 roku, kiedy to nawiązał współpracę z jedną z największych francuskich firm spirytusowych i winiarskich, dzięki czemu Justino's stał się jednym z liderów rynku eksportu wina Madera na całym świecie.

Wino Madera. rodzinny oboz sportowy

Pereira D' Oliveira

 

to firma prowadzona przez tę samą rodzinę od pięciu pokoleń. Możesz odwiedzić ich główne piwnice z winami za kościołem Colégio w centrum Funchal, gdzie wspaniały zapach win przechowywanych w dębowych beczkach w tym budynku z 1609 roku odciśnie się na wspomnieniach podczas odkrywania Madery. Są one otwarte na bezpłatną degustację od poniedziałku do piątku w godzinach 9:30-18:00 oraz w soboty w godzinach 9:30-13:00.

Funchal degustacja wina Madera
oferta obozu sportowego
ośrodek na obozy sportowe
winiarnia Blandy wino Madera
sportowe obozy
Funchal winiarnia
sportowe wyjazdy
12 sierpnia 2024

Często słyszy się, że wina madera towarzyszyły nie tylko wykwintnym posiłkom, ale również najważniejszym momentom w historii, w szczególności podpisaniu Deklaracji Niepodległości Stanów Zjednoczonych Ameryki. A picie starego wina maderskiego jest, jak „picie płynnej historii”, tak mawiał sam Winston Churchill.

Strome zbocza wzgórz Madery nie są tradycyjnym miejscem do uprawy winorośli, dlatego lokalni producenci skupili się na jakości, a nie ilości produkowanego na dużą skalę wina. Zatem dlaczego nie wybrać się na degustację wina Madera w Funchal  lub w Camara de Lobos lub odwiedzić lokalną destylarnie rumu, aby móc swoim doświadczeniom kulinarnym i pieszym wędrówką dodać wyjątkowego charakteru.

Ale od początku, sama wyspa została odkryta w 1419 roku przez portugalskich żeglarzy João Gonçalvesa Zarco i Tristão Vaz Teixeira. Była surowa, nietknięta jeszcze przez cywilizację. Jednak szybko została zasiedlona przez Portugalczyków, a jej obfitość w zasoby rybne, utrzymywały pierwszych osadników, podczas gdy bujne zalesienie wyspy zostało wykarczowane pod uprawę rolną. Pierwsze uprawy na tej ziemi to pszenica, trzcina cukrowa i właśnie winorośl. Według historycznych zapisów pierwszą odmianą winorośli sprowadzoną z greckiej wyspy Krety na prośbę księcia Henryka Żeglarza była Malvasia Candida. Później sprowadzono inne odmiany winorośli, które rosną do dziś, jak Sercial, Boal, Verdelho i Tinta Negra. Madera wkrótce stała się ważnym punktem dla rosnącej liczby statków pływających po Atlantyku, ze względu na jej topografię i liczne chmury gromadzące się wokół szczytów górskich wygasłych wulkanów, które stworzyły tę wyspę. I tak w wieku XVI przemysł winiarski Madery zyskał rozgłos, przez dostarczanie win do amerykańskich kolonii, podczas morskich podróży między Europą a Ameryką. A wiadomo, że oprócz artykułów spożywczych i wody, wino w beczkach było ważną częścią prowiantu zabieraną na wszelkiego rodzaju rejsy. Aby zapobiec pogorszeniu się smaku produktu w trakcie podróży, do wina dodawano destylowany alkohol trzcinowy, który miał za zadanie stabilizować wino. Jednak wysokie temperatury, w których były przechowywane beczki w ładowniach statków, przekształciły owe wino w coś unikatowego, nadając mu unikalny smak i cechy, które są cenione po dziś dzień.

Wina Madera są teraz delikatnie podgrzewane z miłością i troską przez producentów, aby uzyskać ten niepowtarzalny i wspaniały smak wina. Żadne z win Madera nie opuszcza już wyspy w beczkach w celu dojrzewania lub sprzedaży. Wino dojrzewa albo w beczkach w loftach z godnie z procesem Canteiro, polegając na słonecznym, łagodnie ciepłym klimacie wyspy, albo jest ostrożnie i delikatnie podgrzewane w dużych zbiornikach zgodnie z procesem estufagem. Jedyne beczki, które opuszczają wyspę Madera, są zazwyczaj puste i trafiają do przemysłu whisky, w którym wysoko ceniona jest whisky z dodatkiem wina maderskiego.

Zatem, jak smakować Wino Maderę?

Im wino jest bardziej suche, tym częściej lekko się je schładza do ok 120'C, a im wino jest słodsze tym mniejsza potrzeba, jest jego schładzania. Im wino młodsze, tym lepiej je schłodzić, aby następnie delikatnie ogrzewać w dłoniach w odpowiednim kształcie kieliszka, co według specjalistów ma znaczenie. Natomiast nie poleca się schładzania leżakowanych win Madera i należy zachować ostrożność przy ich otwieraniu i serwowaniu. Ponieważ wino takie musi odetchnąć przez dłuższy czas po otwarciu. Każdą Maderę nalewaj ostrożnie i delektuj się.

Podczas degustacji win w winiarni Blandy’s w Funchal, ważne jest, aby najpierw zamieszać i powąchać dane wino, aby wyczuć jego bogatą, łagodną nutę, tak typową dla wina maderskiego. Następnie weź odrobinę czystym palcem i rozsmaruj wino na wierzchu dłoni, pozwól wyschnąć i powąchaj.. w zależności od rodzaju możesz poczuć takie aromaty jak, curry lub kozieradkę. Tak wino było kiedyś noszone, jako zapach.

Wino jest złożone, zintegrowane, eleganckie i jest jednym z najciekawszych doświadczeń do degustacji. Podczas degustacji różnych win w winiarni Blandy’s, mimo ogólnego stylu smaku, różnic między wytrawnym a półwytrawnym, półsłodkim i słodkim są zaznaczone na kilka sposobów:

 

Krajowy Rejestr Turystyczny - licencja RNAVT n° 11932

+351 91 325 4957

Skontaktuj się z nami

Madera-obozy-sportowe-kontakt
Sport-na-Maderze

mail@madeira.com.pl

Strona facebook madeira.com.pl

Website created in white label responsive website builder WebWave.